Nog
97
dagen

Landerd en Uden
samen op weg
naar één gemeente

OP WEG NAAR GEMEENTE MAASHORST

Nog 97 dagen


Groen licht Tweede Kamer voor herindeling Landerd en Uden

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de herindeling van de gemeenten Uden en Landerd om samen de gemeente Maashorst te vormen. De Tweede Kamer nam bij het vaststellen van het wetsvoorstel een amendement aan om binnen drie jaar een evaluatie te houden over het functioneren van de nieuwe gemeente. 

Twee weken geleden lag er een amendement van CDA en GroenLinks op tafel om de kern Schaijk bij Oss te voegen. Een amendement dat het proces om te komen tot een herindeling compleet zou doorkruisen. Burgemeester Hellegers: “We zijn blij dat we in gesprekken met de indieners van de moties en de andere Tweede Kamerfracties hebben kunnen toelichten hoe het proces is gelopen. Een zorgvuldig doorlopen proces met participatie met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Hier hebben we zelfs complimenten van de Provincie en van de minister over gekregen.”

Burgemeester Marnix Bakermans: “Natuurlijk hadden we het verloop van het proces in de Tweede Kamer graag anders gezien, maar we zijn tevreden met en trots op het resultaat. Zeker als je kijkt naar het amendement dat twee weken geleden op tafel lag. Toen was de herindeling erg onzeker. Fijn dat dat er nu groen licht is: de herindeling kan doorgaan.”

In het amendement staat dat er binnen drie jaar een evaluatie moet komen over het functioneren van de nieuwe gemeente. Burgemeester Hellegers: “Met een evaluatie is niets mis, dat zou de nieuwe gemeente op enig moment ook wel gedaan hebben. We geloven in de gemeente Maashorst en we geloven in de kracht van de inwoners om iets moois van de nieuwe gemeente te maken. Een nieuwe gemeente met zes met elkaar verbonden kernen. We zien de evaluatie dan ook met vertrouwen tegemoet.”

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Naar verwachting neemt de Eerste Kamer voor de zomer een besluit over de herindeling van Landerd en Uden.